Ekologija: Zaštićena priroda

Parkovi prirode
Žumberak, Samoborsko gorje – park prirode

U neposrednoj blizini Samobora poznatog kao malog slikovitog mjesta, nalazi se poznati park prirode koji privlači izletnike iz Zagreba, ali i iz drugih krajeva, koje jednostavno privlači jedinstvena ljepota ovog parka.Park prirode Žumberak obuhvaća Samoborsko gorje i južno prigorje Žumberačkog gorja sa površinom od 350 km2, čiji se veći dio nalazi u Zagrebačkoj, a manji dio u Karlovačkoj županiji. Parkom prirode proglašen je 28. svibnja 1999. godine sa sjedištem uprave koja se nalazi na adresi Slani Dol 1 u Samoboru.

Budući da svaki park prirode sadrži svoja prirodna bogatstva koja vrijedi sačuvati, tako je i sa Žumberkom, koji pored jedinstvene prirode nudi i bogatu prošlost što svjedoče brojni pronalasci iz ranijeg doba. Naime kad smo već kod povijesti bitno je spomenuti kako je na ovom području nađen velik broj kamenih sjekira i to na različitim lokacijama. Radi se o izradi od uglavnom andezita ili serpentinita.

Pronađene sjekire svjedoče o naseljenosti samog Žuberka u vrijeme kamenog doba, što znači da se radi o prilično bogatoj povijesti ovog kraja. Originalne sjekire mogu se vidjeti u Samoborskom muzeju.

Osim bogate povijesti, Žumberak je poznat po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu, gdje su se smjestile rijetke zaštićene biljne vrste kao što su blagajev likovac, mekolisna veprina, tridesetak vrsta kaćuna, božikovina, crnkasta sasa, planinski božur, hrvatska perunika, hrvatski karanfil i mnoge druge.

Od životinjskog svijeta možemo spomenuti velike i male sisavce, ptice, vodozemce, gmazove, beskralježnjake, kukce i druge. Također treba spomenuti medvjeda, vuka te jastreba. Od zmija treba ubrojiti pepeljastog poskoka, bjeloušku, bjelicu, smukulju, ribaricu i riđovku. Park je isto tako poznat i po brojnim beskralježnjacima od kojih je velik broj ugroženih, recimo leptir plavac i šumski mrav.

Žumberak je park koji nudi obilje sadržaja, mogli bi reći za svakoga ponešto, pa tako možemo ubrojiti i brojne znamenitosti kao što je Okić, poznat kao srednjovjekovni stari grad, jedinstven po svom položaju i visokom stupnju očuvanosti. Pored Okića treba spomenuti i čuvenu jamu Jazovku, poznatu kao duboku kršku jamu između Sošica i sela Sopote u kojoj je otkrivena masovna grobnica žrtava Drugog svjetskog rata.

Park prirode Žumberak pravo je mjesto za posjetit.

No comments