Eko izlog: Hrana

Vegetarijanstvo i adolescenti

Prehrana adolescenata ne bi smjela biti suviše restriktivna. Zanimljivo je spomenuti kako je vegetarijanstvo kod adolesecnata na neki način povezano s poremećajem hranjenja. To se naravno nadovezuje na činjenicu kako prehrana treba biti raznovrsna.Naime, ponekad adolescentice započinju s vegetarijanstvom u cilju održavanja idealne tjelesne mase i mršavljenja, a cijeli niz istraživanja bavio se fenomenom veće učestalosti poremećaja hranjenja u vegetarijanki

Ukoliko vegetarijanska prehrana tijekom adolescencije nije adekvatno izbalansirana može voditi ka cijelom nizu poremećaja. Ipak, ne može se generalizirati i govoriti kako vegetarijanstvo vodi ka anoreksiji.

Ali ipak treba biti na oprezu pojave li se iznenadne promjene u prehrambenom ponašanju tijekom ovog turbulentnog razdoblja, jer se prije svega radi o kritičnom periodu.

Kada govorimo o vegetarijanskoj prehrani kod tinejđera, tada uglavnom mislimo na neadekvatno isplaniranu prehranu. Tome u korist svjedoči i studija objavljena u poznatom časopisu Nutrition Research.

U njoj su autori sa sveučilišta u Rio de Janeiru usporedili nutritivni status 24 adolescentice vegetarijanke i nevegetarijanki. Istraživači su zaključili da je prehrana mladih vegetarijanki bila u nedostatku neophodnim nutrijentima, kao što je kalcij, željezo, vitamini B2 i B3 te energija.

Da bi nešto radili kako treba bitno je sve dobro isplanirati. Takav je slučaj i sa vegetarijanskom prehranom, koja se ipak u više slučajeva pokazala zdravom. Pored toga nutritivno uravnoteženom te učinkovitom u prevenciji i terapiji određenih bolesti.

Važno je da vegetarijanci dobro upoznaju, i teorijski i praktično, načine kombiniranja hrane, planiranja prehrane i pripravljanja uravnoteženih obroka.

No comments