Ekologija: Ekološki aktivizam

Utjecaj sporta na okoliš

Ne biste vjerovali koliko svakim danom prijetnja za našu planetu sve više raste. Opasnost najvećim dijelom leži u nedostatku edukacije, koja je poput svega ostalog jako bitna u našem životu. U ovom nas slučaju može podučiti kako da što više sačuvamo okoliš koji nas okružuje.Edukacija je ključ svega, pa krenimo od toga. Zapitali ste se o utjecaju okoliša na sport? Naravno da veza postoji samo što o njoj ne razmišljamo previše, ili nas jednostavno ne zanima. Jeste li se zapitali koliko se dnevno u svijetu napravi tenisica od materijala koji nije lako reciklirati?

Jeste li se isto tako zapitali od čega je napravljena većina sportske opreme kao što su loptice, palice, kacige i rukavice? Velik dio toga izrađuje se od PVC-a, plastike za koju smo malo ranije rekli kako ju nije lako reciklirati.

Možda problem ne bi bio tolik da velik dio te opreme jednog dana ne završi u smeću, umjesto da se nakon nekoliko nošenja da nekom tko će možda biti zadovoljan i sa starim tenisicama. Pored toga iznošene i stare tenisice možete nositi po vlastitom kvartu, naravno ako vam je neugodno da vas drugi u gradu vide sa starom obućom.

Savjetujemo da brojnu sportsku opremu umjesto da kupujete iznajmite i na taj način pomognete našem okolišu od dodatnog zagađenja. Smanjite količinu smeća. Pokušajte kod kupovine novih tenisica uzeti u obzir obuću napravljenu od reciklirane gume.

Na taj ćete način pomoći u zaštiti prirode, a pored toga ušparat ćete velikim dijelom na energiji. Ako niste sigurni o kakvom se tipu gume radi, predlažemo da pitate prodavača da vam pomogne u potrazi za idealnim parom obuće.

Kada ste god vani na treningu umjesto da bacite smeće gdje god stignete, predlažemo da sa sobom uzmete vrečicu viška, u koju ćete skupljati svo potrebno smeće koje ćete potom odložiti u zato predviđenu kantu za smeće.

No comments