Earth Run: Izvještaji

Earth Run Krka
Trčanjem obilježavamo Dan planeta Zemlja

Treća po redu trka Earth Run Hrvatska startala je skromno, točno u 9.00 sati u Stinicama, na početku jedne od najljepših šetnica uopće. Kiša pljušti, ali to nitko i ne primjećuje.Ultramaratonac Ivan Jelavić je bio neuobičajeno nervozan. Ne zato što je pred njim 12 sati trčanja, već zbog predivnog ambijenta koji mu je podigao adrenalin i magnetično ga privlačio u trk. S obzirom na to da prvih 8 km neće imati pratnju, organizatori su bili zabrinuti da u zanosu ne potroši previše energije. „Ivane, na Roškom slapu te ne želimo vidjeti prije 10!“ A on je uz smiješak odgovarao: „Ništa ne brinite, sve će biti u redu.“

I bilo je. Naravno da je na Roški slap dotrčao u 9.45, a ne u 10, ali veseo i ozaren. „Ovo je predivno.“ Rekao je okupljenoj djeci,  novinarima i djelatnicima NP. Družio se nekoliko minuta s njima pun dojmova s prvih 8 km, a onda nastavio dalje. Do kraja dana očekuje ga još 11 satno druženje s krškom ljepoticom, neprocjenjivim poklonom čovjekovim čulima.

Earth Run Krka okupila je aktiviste udruge  Planet Zemlja i djecu iz područnih škola okolnog područja na novouređenoj šetnici  Stinice – Roški slap.  Nakon akcije čišćenja Mljeta, Dan planeta Zemlja dočekali su uživajući u prirodi. Za ovaj, afirmativni način razvijanja svijesti o potrebi očuvanja prirodne baštine, ambijent nacionalnog parka Krka više je nego idealan.  Za djecu su, uz Roški slap,  stručni voditelji nacionalnog parka održali radionicu na temu "3R" (Reduce, Reuse, Recycle).

„Da, akcije čišćenja pomažu u osvještavanju brutalnosti kojom se čovjek odnosi prema prirodi, ali, doživjeti prirodu svim osjetilima kao što nam to omogućava ovaj ambijent, otvara nam mogućnost za trajnu promjenu stavova, prioriteta i osobnih vrijednost. Naravno, u korist osobnog zadovoljstva i održivog razvoja.“ - izjavio je Ervin Poljak opisujući način na koji njegova udruga obilježava Svjetski dan Planeta Zemlje i dan udruge.

Pratimo Trku uživo

20.55

Nakon kišnog starta, i cilj je bio poseban – po mrklom mraku, u 20 sati i 55 minuta, uz huk Skradinskog buka.  Zadnjih 20 minuta Ivan gotovo da je letio.

17.00

Trka ušla u rutinsku monotoniju. 64 km je za nama. Ivan trenutno trči na relaciji između Skradinskog buka i Skradinskog mosta. Lagano, mirno i svježe. Očito je da su mu 12 satne trke postale rutina. Na toj će lokaciji dočekati i noć. Da, noć. Posljednji sat trčat će u mraku, ali, do tad će već naučiti stazu napamet.

 

13.00

Po planu, gotovo u minutu Ivan je s pratnjom dotrčao do Skradina. Dočekalo ga je pedesetak djece i nastavnika koji su s oduševljenjem potrčali s njim i nastavili nekoliko krugova oko nogometnog igrališta. Ivan nije propustio priliku da i njima prenese riječi motivacije za bavljenje sportom i čuvanjem prirode.

Nakom kratke masaže Trka je nastavila prema Skradinskom buku. Staza je bila izuzetno teška, makadam, skaline, pa dosta uspona. Vrijeme gotovo idealno za ovakav pothvat. Do kraja dana slijedi lagano "uživanje" uz Skradinski buk. Još malo pa smo odradili pola trke.

 

11.00 sati

Ivan je protrčao šetnicu Stinice - Roški slap. Dok su djeca bila na radionici, on je trčao kružno na užem području oko slapa. Kiša je prestala, a Trci su se priključili maratonci iz AK Šibenik. Ostat će s njim do Skradina. 

Atmosfera je odlična.

No comments