Eko izlog: Hrana

Sirova hrana je bogata vlaknima

Vjerujemo da kad bismo proveli istraživanje, da bi i dalje velik dio ispitanika rekao kako ipak voli hranu prije nego što je krene konzumirati, termički obraditi. Pritom mislimo na svakojake namirnice, a tu najviše mislimo na povrće.Kad već govorimo o povrću onda treba znati razliku između onih koji konzumiraju sirovu hranu, a pritom mislimo na: klicoljupce, ljubitelje žive hrane gdje spada i određena skupina vegana (koriste klice i fermentiranu hranu), prirodni higijeničari koji jedu sirovo voće, povrće te klice i sjeme, vitarijanci koji smatraju kako se hrana mora sastojati uglavnom od fermentiranih mliječnih proizvoda.

Unatoč tome što velik dio stručnjaka tvrdi kako je zdravije u organizam unositi sirove namirnice, očito postoji pitanje što je sa svim bakterijama koje su u tim namirnicama mogu naći, a koje ubijamo kuhanjem na visokim temperaturama. Naime poznato je kako je do nekih trovanja došlo zbog korištenja toplinski neobrađene hrane.

Međutim kada malo bolje pogledamo najveći dio tih slučaja odnosi se na namirnice životinjskog porijekla, a pored tih opasnosti puno je prednosti zbog čega bi trebali razmisliti o tome da neku hranu počnemo konzumirati na malo drugačiji način. Neki su stručnjaci naveli prednosti konzumiranja sirovih namirnica.

Dakle poznato je da takva hrana obiluje nutrijentima koji pak organizmu osiguravaju više vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata. Pored toga sirova je hrana bogata vlaknima, koja su bitna najviše jer smanjuju probavne tegobe, snižavaju razinu kolesterola, kontroliraju šećer u krvi te pomažu kod gubitka težine.

Sirova hrana poznata je po tome što obiluje vodom koja nam pomaže da se osjećamo sitima, zbog čega unosimo manje kalorija. Znači sirova je hrana dobra i za one koji žele u svoj organizam unositi manje kalorija.

Treba imati na umu kako u te namirnice ubrajamo grahorice, voće, povrće, klice, sirove masline i orašaste plodove. Molimo kod svake se odluke prije savjetujete sa stručnjakom, jer pretjerivanje u bilo kojem pogledu nikad nije bilo dobro.

No comments