Ekologija: Zbrinjavanje otpada

Savjeti za male i velike tvrtke
Recikliranje uredskog pribora

Recikliranje je više od odvajanja otpada u nekoliko različitih kanti i čekanja nekoga da ga odveze. Tvrtke su poznate po tome da su među najvećim krivcima u proizvodnji nepotrebnog otpada, najčešće odlaganje predmeta koji se ne mogu reciklirati samo u uobičajenom smislu, ali isto tako i onoga koje je lako ponovno upotrijebiti.Elektronika

Od računala i pisača do skenera i fotokopirnih uređaja, tvrtke se oslanjaju na elektroniku u izobilju ovih dana. No, kada je vrijeme za zamjenu sve ove opreme, još uvijek nije jasno što učiniti s njom.

Odbacivanjem stare uredske elektronike štetimo okolišu te je zabranjeno u mnogim zajednicama. One često sadrže opasne materijale poput žive, olova i arsena koji mogu postati otrovni otpad na odlagalištima i prodrijeti u tlo. Najbolje riješenje je odlaganje na za to predviđenim mjestima i recikliranje.

Plemenita odluka je doniranje stare opreme, koju vaša tvrtka ne koristi, neprofitnim udrugama i organizacijama koji će ju rado prihvatiti te prodati po niskim cijenama i time financirati svoje projekte ili dati ljudima kojima su oni potrebni. Ovaj čin vas ništa ne košta, a možda se može i pokazati kao dobar poslovni poduhvat s obzirom da mnoge donacije možete prijaviti kao poreznu olakšicu (o svemu se možete raspitati u poreznoj upravi ili ovdje).

Ako niste sigurni u to kome bi vaša računalna oprema koristila, nazovite par neprofitnih organizacija i raspitajte se (ovdje ćete pronaći popis neprofitnih organizacija). Također možete pokušati i pronaći obitelji sa djecom koji traže pomoć oko nabavke printera i računala, a ne mogu si priuštiti.

Ako vam se donacija ili preprodaja trenutno čini ne izvedivo, recikliranje stare opreme je sljedeća najbolja stvar koju možete učiniti. Mnoštvo tvrtki prihvaća opremu čiji se dijelovi mogu ponovno koristiti ili preprodati. Također, mnogi proizvođači elektronike i trgovci, uključujući i Apple, nude slične programe svojim korisnicima i tvrtkama koji uključuju vraćanje korištene elektronike i ponekad, besplatno ili uz manju naknadu, dobiju novu. Lokalne skupine za zaštitu okoliša također mogu pružiti dobre informacije o mogućnosšću recikliranja.

Papir

Papir je najkorišteniji uredski pribor stoga bi trebali olakšati zaposlenicima recikliranje tako da ćete u svaki ured postaviti kante za odlaganje papira. Ne zaboravite na ne-poslovne prostore kao što su skladišta, kuhinje i ostalo. Također, prije nego bacite komad papira u smeće provjerite da li je isti iskorišten u punom kapacitetu, npr. s obje strane. Osim za ugovore i izvješća, svaki papir možete koristiti na obje strane. Postavite ladice ili uredske organizatore za odlaganje papira koji je korišten s jedne strane i slobodan je za korištenje i upotrebu za hvatanje bilješki, poruka i ostalo.

Tinte i toneri

Otprilike polovica tvrtki u Hrvatskoj ne recikliraju korištene tinte i tonere za printere. Recikliranjem uložaka osigurat ćete njihovo daljnje obnavljanje i daljnju prodaju. Također, umjesto originalnih tonera i printera kupujte zamjenske tonere koji će vam se isplatiti dugoročno i doprinijet ćete zaštiti Zemlje. Ako, kojim slučajem, imate printere koji imaju mogućnost samo zamjene originalnih boja, raspitajte se kod lokalnih trgovina uredskim materijalima o informacijama daljnjeg recikliranja.

No comments