Ekologija: Ekologija

Prenosimo sa cccp.com.hr
OECD ograničava financiranje termoelektrana na ugljen

17. studenog članovi Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) postigao je dogovor kojim će ograničiti subvencije za izvoz tehnologije koje koriste termoelektrane na ugljen.Predstavnici najbogatijih zemalja svijeta dogovorili su sporazum za okončanje izvoznih kredita za neučinkovite tehnologije koje se koriste u termoelektranama na ugljen.  Sporazum stupa na snagu od 1. siječnja 2017., s time da bi se 2019. godine moglo omogućiti ojačanje sporazuma.

Razgovori koji su vođeni ovaj tjedan daju konačnu odluku za izvozne kredite na tehnologiju za ugljen,  fosilno gorivo koje najviše zagađuje, što pridonosi pozitivnom ozračju prije summita Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama  koji počinje 30. studenog u Parizu.

Ukratko o ugovoru

Novi ugovor OECD-a bi prisilio zemlje poput Japana i Južne Koreje da ograniče svoju tehnologiju na ugljen po prvi put. Europska unija planira do kraja 2018. godine ukinuti domaće poticaje za termoelektrane na ugljen. Japan, regionalni konkurent  Kine, bio je na čelu oporbe za ukidanje izvoznih kredita za tehnologiju na ugljen koje koriste tvrtke kao što je Toshiba. No, izgledi su se popravili nakon što je Japan dogovorio kompromisni prijedlog s SAD-om prošlog mjeseca.

Termoelektrane na ugljen bi se trebale početi koristiti efikasnijom ultrasuper-cricital tehnologijom koje zahtijevaju manje ugljena po megavat-satu, što dovodi do niže emisije (uključujući ugljičnog dioksida i žive), veću učinkovitost i niže troškove goriva po megavatu.

"Sporazum je pobjeda za multilateralne napore za rješavanje klimatskih promjena iako je ograničena pobjeda", rekao je Steve Herz, dodajući da zemlje poput Koreje, Japana i Australije "i dalje stavljaju svoje interese ispred globalne suradnje." Dodaje  kako postoji potencijal za uklanjanje oko 850 termoelektrana na ugljen iz globalnih cjevovoda. Iako je industrija ugljena i dalje nužan izvor energije, posebno u siromašnim zemljama koje imaju malo drugih opcija , na sastanku u Turskoj ovog tjedna, čelnici najvećih svjetskih gospodarstava, G20, potvrdili svoju predanost "racionalizirati i ukinuti neučinkovite subvencije na fosilna goriva". 

 

Source: http://uk.reuters.com/article/2015/11/17/oecd-coal-subsidies-idUKL8N13C47920151117

No comments