Ekologija: Zaštićena priroda

Medvednica – park prirode

Iznad glavnog grada smjestio se prekrasni park sa svojim prirodnim bogatstvima koja sadrže raznoliku ponudu ovog zanimljivog terena koji nudi zaista zanimljivu priču.Bilo da ste planinar koji se želi udaljiti od buke svakodnevnog života, bilo da ste osoba koja želi istražiti povijest ovog područja, ili da ste jednostavno osoba koja je odlučila svoje vrijeme provesti par sati u prirodi uživajući sa njezinim stanovnicima koji će od vas tražiti da poštujete sve ono u čemu ste se našli.

Park prirode Medvednica čine šume koje se praktički spuštaju sve do samog središta Zagreba. Pričamo o planini koja pored bogatog biljnog i životinjskog svijeta, nudi atrakcije kao što su poznata spilja Veternica, srednjovjekovni rudnici Zrinski i Francuski rudnici, Sljemenska kapelica i 500 Horvatovih stuba.

Kad smo već spomenuli, Veternica je spilja koja se nalazi unutar samog parka, koja je 1979. godine zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Ulaz u samu špilju nalazi se na nadmorskoj visini od 320 m čija ukupna duljina iznosi 7.128 m.

Rekli smo kako Medvednica nudi raznolik biljni i životinjski svijet, stoga treba spomenuti kako na ovom području obitavaju brojne vrste riba kao što su potočna pastrva, klen. Od vodozemaca treba spomenuti žabe te repaše. Zatim ne smijemo izostaviti gmazove, posebno zmije i guštere. Od ptica treba navesti 70 gnjezdarica, gdje ovisi o kojem se području radi. Dakle za svaki predio Medvednice vezale su se određene vrste ptica. Što se tiče sisavaca tu su srna, divlja svinja i zec.

Od biljaka treba napomenuti kako biljni pokrov Medvednice uglavnom čine šume i to njih 63,6%. Osim šume treba spomenuti sredozemne, alpske i stepske florne elemente, gdje velik dio pripada srednoeuropskom flornom elementu kao što je kalnička šašika, poznatiji kao endem Medvednice koji raste u bukovim i hrastovim šumama na stijenama ispod Roga.

Park prirode Medvednica mjesto je velikih sadržaja koji će nas sve oduševiti, a zaista nije mala stvar što se sami park može vidjeti iz grada, odnosno želimo reći kako je zaista posebno što takvo bogatstvo prirode imamo nadomak ruke.

No comments