Trcanje: Dnevnici

Legenda: Drago Paripović
Kako sam se ponovo vratio maratonu

Povratak maratonu nakon 10 godina.Svoj posljednji maraton otrčao sam 2002., također u Zagrebu za 2 sata i 36 minuta i otada nastupam uglavnom na stazi 21 km ili kraće.

Predsjednik mog kluba (AK Žumberak) nazvao me samo pet dana prije 20. Zagrebačkog maratona da mi priopći kako ne može naći još jednog čovjeka za ekipu. Bilo je to ujedno i pojedinačno prvenstvo države u maratonu. Odlučio sam pomoći klubu i pristao otrčati utrku pa kako bude. Nisam se spremao za maraton i već devet godina ne radim specifične treninge za ovu stazu. Oslonio sam se na iskustvo.

Dan je bio odličan za trčanje, iako je moja konkurencija bila spremnija od mene. Tijekom trke samo sam razmišljao o sebi, kako ću to odraditi i preživjeti, te se nisam osvrtao na konkurenciju, ali ih nisam smio niti ignorirati. Na utrku su došli izvrsni maratonci Dinjar, Murić, Koceić, Brečić, Katalenić i Balaško, koji je sa mnom trčao od početka pa do 30-31. kilometra. Za mene je tek tada trka počela, odnosno tek sam tada krenuo u lov na konkurenciju. Tada sam osjetio da bi mogao to relativno dobro istrčati, bez obzira na nedostatak priprema.

Shvatio sam da mogu pojačati tempo i držati do kraja. Preda mnom su se počeli ukazivati jedan za drugim moji konkurenti. Dok sam ih sustizao i kupio jednog po jednog i dalje sam se osjećao dobro. Posljednji mi je ostao Murić. Njega sam pokupio na 40 km. 

Na kraju sam zauzeo sveukupno 8. mjesto te ujedno postao i prvak države u maratonu za 2011. godinu.

Napominjem da se nisam spremao za ovaj maraton. Na kraju mogu zahvaliti i predsjedniku kluba Borisu Smičiklasu koji me uspio nagovoriti da ipak otrčim ovu trku pa makar to bilo i tri sata. Rezultat na kraju 02:38:06. Bio sam zadovoljan. Prvi dio staze (prvi polumaraton) prošao sam za 01:21:03, a drugu polovicu u vremenu 01:17:03. Utrka je pomogla da donesem odluku da bih 2012. godine mogao trčati Plitvice, a o tome ću u nastavku drugi put.

Hvala.

No comments