Earth Run: Razvoj projekta

Problem koji nas je pokrenuo
Izjava o problemu

Zašto trčati 100 km svakodnevno? Što želimo reći? Što želimo postići?Problemi zaštite prirode i okoliša odavno su nadvladali geografske granice. Industrijska zagađenja, kisele kiše, uzvodna onečišćenja, neplanska izgradnja, jak promet, krivolov i drugi oblici neodgovornosti, samo su dio pokazatelja kako proglašavanje nekog područja zaštićenim nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica.

Trkači Green teama poručuju

Koristeći dugoprugaško trčanje kao simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti i nacionalne parkove kao simbole zaštićene prirode, ultramaratonci Vam šalju "glasnu" poruku:

Prirodna i kulturna baština imaju neprocjenjivu vrijednosti, značaj i nezamjenjivost.
Naše je pravo i obaveza uživati u prirodnom i kulturnom nasljeđu ali i stalno djelovati
s ciljem njihove zaštite!"

Poruka jednog pionira Trke

"Dobar vam bio svaki dan u našim životima, na ovom jedinom planetu Zemlja, s mišlju i željom za životom sviju nas u zajedništvu s prirodom.
Priroda, čiji smo sastavni dio, koja se našim životima rađa i umire, u beskonačnom ciklusu u kojem samo mjena stalna jest, ima i imat će smisao u mjeri u kojoj spoznajemo sami sebe
i prirodu, ne narušavajući "Deus sive natura"
(Bog ili priroda), koji je "conditio sine qua non" (uvijet bez kojeg se ne može) svekolikog života,
od gastronomije do astronomije, u značenju
mjere prirodnog života.

Stoga, bivajući u bilo kojem dijelu svijeta,
i njegove prošlosti i njegove sadašnjosti, te pohodeći sobom i svojim mislima i ljude u tim prirodnim sredinama, kao i njihova dostignuća izražena civilizacijama, neka nam svaki vid prirodnog ljudskog života, bude put ka traženju
svog mjesta u prirodi i društvu u cjelini, a ne suprotstavljenim kategorijama i stvarnosti."

Mr. Marin Perković, THNP '99

No comments