Trcanje: Prehrana

Poželjne namirnice
Hrana koja smanjuje stres

Osim povrća i voća, za smanjenje stresa preporuča se redovita tjelovježba te jedenje više manjih porcija tijekom dana. Na taj način se održava stabilna razina šećera u krvi. Naime, kad nam padne razina šećera, smanjuje se mentalna, fizička i emocionalna energija, a stres se povećava.Zeleno povrće

Brokula, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćan je izvor vitamina koji naša tijela pune energijom u razdobljima stresa.

Naranče

Njemačko istraživanje pokazalo je da vitamin C smanjuje razinu stresa te vraća krvni tlak i kortizol u normalu nakon proživljene stresne situacije. No, vitamin C pruža i brojne druge blagodati, a između ostalih poznato je i da jača imunološki sistem.

Batat ili slatki krumpir

Ova namirnica koja još uvijek nije pronašla mjesto na našim jelovnicima ima značajne antistresne karakteristike. Slatki krumpir zadovoljava naše potrebe za ugljikohidratima i slatkišima koje posebno dolaze od izražaja u stresnim situacijama. Osim toga, krcate su betakarotenom i drugim vitaminima, kao i vlaknima koja pomažu tijelu da učinkovitije procesiraju ugljikohidrate.

Bademi, pistacije i orasi

Bademi su prepuni vitamina B i E  koji jačaju imunitet, a pistacije i orasi pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Sušene marelice

Marelice su bogate magnezijem koji ne samo da ublažava stres, već i opušta mišiće.

Puretina

Pureće meso sadrži aminokiselinu L-tryptophan koja pomaže u izlučivanju serotonina, kemikalije koja je zaslužna za dobro raspoloženje. L-tryptophan dokazano djeluje umirujuće, tvrde znanstvenici.

Špinat

Nedostatak magnezija može uzrokovati glavobolje i migrene, a ponekad izaziva i osjećaj slabosti. Zbog toga se preporuča što češće uvrštavanje špinata na jelovnik, a samo jedna šalica ovog povrća zadovoljava 40 posto dnevnih potreba za magnezijem.

Losos

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama štiti nas od bolesti srca i krvnih žila. Istraživanja su pokazala da one učinkovito sprečavaju i naglo izlučivanje hormona stresa – kortizola i adrenalina.

Avokado

Nezasićene masti i kalij koji se nalaze u avokadu pomažu u snižavanju krvnog tlaka, a znanstvenici se slažu da je jedan od najboljih načina za snižavanje krvnog tlaka upravo unos dovoljnih količina kalija u organizma. Kalijem su također bogate banane, no namirnica koja ga definitivno ima najviše je ipak avokado.

Vegetarijance dijelimo na nekoliko vrsta.
  • Vegani su zasigirno najradikalniji, a koji u potpunosti izbjegavaju životinjske proizvode, uključujući i odjeću i obuću životinjskog podrijetla i sve kemijske proizvode koji su testirani na životinje.
  • Semivegetarijanci su poznati po tome što ne jedu crveno meso nego samo piletinu i ribu.
  • Ovolaktovegetarijanci jedu samo jaja i mliječne proizvode.
  • Laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode.
  • Peskovegetarijanci konzumiraju ribu.
  • Frutarijanci samo ime govori da su to oni koji svoju prehranu baziraju na voću.
  • Fleksiterijanci prilagođavaju svoju prehranu.
  • Makrobiotičari jedu hranu prema propisima makrobiotike. Tu se prije svega radi o ravnoteži, odnosno o ravnomjernom unosu svih namirnica te uzimanje samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu.

Prednosti ove vrste prehrane su brojne. Nutricionisti tvrde da se na taj način smanjuje koncentracija masnoća u krvi koja rezultira povišenjem srčanog tlaka, te slobodnih radikala koji su vrlo štetni.

Prema najnovijim istraživanjima kod vegetarijanaca je niži postotak pojedinih vrsta tumora, kao npr. debelog crijeva, dojke i prostate. Zahvaljujući niskim vrijednostima masnoća vegetarijanci imaju prosjećno nižu tjelesnu težinu te niži krvni tlak.

Istraživanje objavljeno 15. prosinca 2006. godine u “British Medical Journalu” pokazuje odnose inteligencije u djetinjstvu i vegetarijanstva u odrasloj dobi. U obzir su se uzimali parametri kao što su stupanj obrazovanja i sociološko ekonomski status.

Analiza je pokazala kako je vegetarijanstvo bilo izbor pojedinaca koji su pokazali bolje rezultate na testu inteligencije u dobi od svojih 10 godina. Vegetarijanci su u ovoj studiji bili u prosjeku, inteligentniji, obrazovaniji i zanimanja koja su više na socijalnoj ljestvici prihvaćenosti, ali se te sociološko ekonomske prednosti nisu odrazile na njihova primanja.

Nedostaci

Glavni nedostatak može se prije svega smatrati izbacivanje ribe iz prehrane i to zbog omega 3 masnih kiselina koje su najzaslužnije u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Postoje i druge namirnice čije izbacivanje dovodi do bitnog uskraćivanja organizma za neke bitne nutrijente.

Izbjegavanje životinjskih proizvoda može uzrokovati manjak Vitamina B, posebno B-12 koji sudjeluje u izgradnji živčanih stanica, te željeza što dovodi do anemije. Prije prakticiranja vegetarijanske prehrane uputno je savjetovati se s liječnikom.

No comments