Earth Run: Razvoj projekta

Upečatljiv način izražavanja
Earth Run - više od trčanja

Dugoprugaško trčanje je simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti, a nacionalni parkovi zaštićene prirode.Dugoprugaško trčanje je simbol zdravlja, entuzijazma i ustrajnosti, a nacionalni parkovi zaštićene prirode. Njihovim povezivanjem stvoren je upečatljiv način izražavanja kojim ultramaratonci utječu na stav javnosti o potrebi zaštite prirode, okoliša i ljudske zajednice od ekološki neprihvatljivog djelovanja.

 

S ciljem...

Earth Run se organizirana s primarnim ciljem promoviranja prirodne baštine, osvještavanja njezinog značaja na lokalnoj razini te, šire gledajući, da se usmjeri pažnja javnosti na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima - planeta Zemlje.

Earth Run u praksi

Utrka je etapna. Etape počinju i završavaju u nekom NP. Trku trče odabrani maratonci okupljeni u Green Team.

Čitava je ruta podijeljena u etape od jednog do drugog NP odnosno PP, a prolazi i kroz sva ekološki značajna područja. Svaka etapa je prosječne dužine oko 140 km i znači jedan dan trčanja. Trkačima Green Teama priključuju se lokalni športaši, rekreativci, i veliki broj pasivnih sudionika u organiziranim dočecima. Trkači im dijele  ekološke  priručnike  s  najznačajnijim  savjetima  o  vlastitom angažmanu na unapređenju kvalitete življenja.

Uz trku su vezana i brojna popratna događanja kao što su izleti u prirodu, akcije čišćenja okoliša, pozdravni skupovi na mjestima s pohvalnim ekološkim napretkom i sl. U realizaciju popratnih događanja uključene su ekološke organizacije, športski i planinarski klubovi, gradska i mjesna poglavarstva, škole, te druge organizacije i pojedinci. Cjelokupan događaj medijski je relativno dobro praćen od strane tiska, radio postaja, HRT-a.

Utrka se održava pod tradicionalnim pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva zaštite okoliše te uz potporu brojnih organizacija i ustanova.

Jedan dan s Green Teamom

Ujutro, na startu etape okupljaju se trkači, predstavnici uprava nacionalnih parkova, lokalnih samouprava, turističkih zajednica, škola i drugih institucija, novinari, djeca i građani. Upriličuje se svečan start etape.
Uz biciklističku pratnju kreće od naselja do naselja.
Po dolasku u naselje, Utrka staje na centralnom mjestu, okupljenima se obraća predstavnik Green teama kratkim pozdravnim govorom, Green team prati program onoliko koliko mu satnica dopušta nakon čega nastavljaju dalje.
Svakog dana, u vremenu od 12 do 14 sati, u odabranom mjestu, održava se centralni program dana. Na njega se pozivaju akteri značajnih ekoloških aktivnosti na području tekuće etape te mediji. Cilj je omogućiti prezentaciju najznačajnijih ekoloških projekata i problema.
Službeni dio dana za trkače završava evaluacijskim sastankom u kasne noćne sate.

No comments