Trcanje: Intervjui

Daniel Lacko - svestrani outdoor sportaš

Daniel Lacko, sportski  novinar na SPTV-u i svestrani outdoor sportaš, najpoznatiji po svome projektu "Welcome", tijekom kojeg je u dva mjeseca svojim kretanjem od Savudije do Dubrovnika ispisao riječ "welcome" i tako predstavio Hrvatsku kao zemlju s najvećom dobrodošlicomna svijetu, odgovorio  nam je na neka pitanja o sebi te što on misli o našem projektu Earth Run Europe 2013.Poznati ste avanturist. Kojim se sve sportovima bavite?

"Bavim se svim outdoor sportovima, odnosno svim sportovima koji isključuju motorni pogon, a uključuju krv, znoj i suze, a to su kajakarenje, treking, pustolovne utrke, maraton, špiljarenje i slični sportovi u prirodi."


Kako je sve to krenulo? Da li postoji neki trenutak kada ste se počeli baviti sportom?


"To nosiš u sebi, nije ti lijepo kada nisi u pokretu. Najprije sam se bavio natjecateljskim sportovima, bio sam reprezentativac u ragbiju te reprezentativac i najbolji hrvatski badmintonaš. Danas se bavim sportovima koji nisu primarno natjecateljskog karaktera, koji su više svjetonazor, odnosno način života. U početku je to bio sport, a kasnije je preraslo u vanjske aktivnosti. Do prije 15 godina za takve aktivnosti nije bilo puno interesa, danas je vidljivo da raste interes za aktivnim boravkom u prirodi koji privlači sve više rekreativaca."


Osim projekta "Welcome" po kojem ste poznati široj javnosti, radili ste i projekt Cave B.A.S.E.sa svjetski poznatim skakačem Felixom Baumgartnerom. Kakvo je to bilo iskustvo?


"Iskustvo je bilo posebno i osobno ga smatram svojim najvećim projektom. Pozvao sam 2004. godine Felixa da skoči u jamu Mamet na Velebitu, duboku 190 metara. Snimka skoka koji smo pripremali više od godinu dana obišla je cijeli svijet. O cijelom projektu snimljen je dugometražni dokumentarni film, a Felix i danas govori kako mu je to bio jedan od najzahtjevnijih skokova u karijeri."

Nakon što je završio projekt "Welcome" tijekom kojeg ste kajakom preveslali trećinu od 2500 kilometara ekspedicije, ponudili ste kajak putem on line nadmetanja kako bi prikupili novac za djecu iz doma A.G. Matoš. Da li ste sudjelovali u sličnim humaniratnim akcijama?


"Dok sam imao svoju kompaniju Multisport koja je sudjelovala u organizaciji različitih pustolovnih događanja, surađivali smo s udrugom Krijesnica i udrugom PKU. Obje udruge pomažu djeci i njihovim obiteljima koja boluju od određenih bolesti i organiziraju za djecu ljetni kamp. Više smo godina volonterski za njih provodili naš program „Pustolovne akademije“ koji je toj djeci, ali i nama, bio izniman doživljaj i jedinstveno iskustvo. Takav način pomaganja djeci ne može se naplatiti i velika je nagrada na ljudskoj razini."


I na kraju recite nam, što mislite o našem projektu Earth Run Europe 2013?


"Mislim da je projekt društveno i čovječno koristan, te da ima svrhu poticanja ekološke svijesti i prepoznavanja prirodnih ljepota te potrebe za njihovim očuvanjem. Također promovira vrijednosti koje današnja civilizacija treba prigrliti. Politički je i ljudski vrijedan projekt i definitivno veliki izazov sudionicima."

No comments