Earth Run: Korak po korak

Godina 1997., Dnevnik kapetana broda
Dan prvi, etapa Brijuni –Risnjak, 175 km

Krenulo je u 7 sati s Trga Prijateljstva na Velikom Brijunu.Skupina maratonaca i ultramaratonaca okupljenih pod nazivom Green Team, sastala se u rano jutro, 20. travnja u Fažani. Trkači Đunđek Josip, Ivan Stanić, Ozren Rnjak, Ivan Hršak, Ivan Jelavić, Mirta Grantić i Ervin Poljak, s pratnjom Sanjom Orešković, Aidom Kakarigi i Sonjom Štiglec, do kraja Trke će podnijeti najveći teret.


Krenulo je u 7 sati s Trga Prijateljstva na Velikom Brijunu. Iako rano za većinu građana, startu nisu izostala djeca, „eko radnici“, brojni novinari, radio, televizija.


Prvi koraci kroz predivne Brijunske parkove, praćeni radoznalim pogledima životinja „iz bajke“, unijeli su sunce u tmurno jutro. Šale dobro raspoloženih trkača pretvorile su Green Team u nepobjedivu sportsku ekspediciju. Bilo je jasno da nas na putu do Mljeta ništa ne može zaustaviti.


Kiša je počela već na tridesetom kilometru. Kod Labina se pretvorila u pljusak, ali čak ni tada nismo bili sami – pratila nas je skupina lokalnih trkača, sve do Rijeke. A tu su počela i prva prava iskušenja. Najprije se zapalila guma na oronulom minibusu koji bi nas trebao pratiti do Mljeta. Potom, svega nekoliko kilometara dalje, otkazale su mu i kočnice. Autobus ostaje zaglavljen u Matuljima, a s njim i veći dio ekipe. Ivan Hršak – Beli bio je na cesti i nastavio trčanje uz policijsku pratnju. Do Risnjaka nam je ostalo još oko 60 km. Ivan Stanić i Ivan Jelavić zaključili su da (iako je svaki u nogama već imao preko 40 km) to mogu istrčati sami. U Jeepu kojeg je vozila Sonja krenuli su za Belim. Pola sata kasnije, pred nasukanim autobusom, zaustavio se policijski automobil, a u njemu Beli. Ni on ni policajci nisu znali gdje su Ivan, Ivan i Sonja. Oni su se probijali kroz mećavu prema Crnom Lugu.


Zahvaljujući ravnatelju Nacionalnog parka Risnjak, gospodinu Malnaru, oko 23.30 sati Green Team je opet bio na okupu. Vani je padao snijeg praćen olujom, a trkači su krenuli na zaslužen odmor s neizbježnim mislima: „Što nam donosi sutra?“

No comments