Earth Run: Izvještaji

Earth Run Europe
Bez vjetra u leđa nećemo uspjeti!!!

Na dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 04. svibnja, Ivan Jelavić je u Osijeku trčao petu etapu Earth Run Hrvatska.Na samom kraju, u šezdesetom satu, četiristo devedesetom kilometru, dogodila se prva prava kriza – trkačka i organizacijska. Ivan je zastao pored okrijepne stanice i kratko rekao „ne mogu više“.  Uz bodrenje prijatelja Ivana Nikolića i ultramaratonca Mirka Ervačića koji je s njim trčao gotovo čitav dan, ipak je nastavio i istrčao preostalih pola sata. Pokazalo sa da je kriza bila psihološka, što uopće ne čudi s obzirom na neprespavanu noć. Naime, Green Team je noć uoči trke proveo u jeftinom hostelu, uz treštanje glazbe iz obližnjeg kluba, s trga, iz automobila… Potaknulo je to i krizu u glavama organizatora – aktivista udruge Planet Zemlja.

Zašto trčimo 8 ultramatarona u 53 dana? Zašto planiramo trčati 2700 km u 27 dana? Da li mi to možemo?

Zašto?

Kad su ljudi dovedeni do krajnjih granica izdržljivosti, za očekivati je da se pitaju koliko to što rade ima smisla. U slučaju Earth Runa odgovore nalazimo u bezuvjetnoj predanosti zaštiti prirode i vjeri da je primjerom moguće nadahnuti ljude.  Ustrajnost i snaga kojom se Ivan podigao, nastavio Trku i istrčao je do kraja, pokazuje i snagu ideala zbog kojih Earth Run postoji. Tu su: bezuvjetna zaštita prirode - bez granica i bez ograničenja, etički i održivi odnos prema prirodi, etički i održivi razvoj društva u cjelini.

Istrčati 8 ultramaratona u 53 dana nadljudski je pothvat, izuzetan ali moguć. Put do njegovog ostvarenja vodi preko višegodišnje pripreme, vrhunske logistike i profesionalne organizacije. Moguć je i prečicom – entuzijazmom, nadnaravnim talentom, posebnom motivacijom. Ovim drugim putem trče Ivan Jelavić i Planet Zemlja. Na domak su cilju i više nema sumnje u uspjeh.

2700 km u 27 dana

Međutim, puno je racionalnije pitanje da li je moguće istrčati 2700 km u 27 dana. Svi uključeni u organizaciju Earth Runa slažu se u jednom – moguće je, ali ne istom prečicom kojom se Earth Run provlačila do sad.

Bez vrhunske logistike, fizio/psiho terapeuta, nutricionista, liječnika i drugog pratećeg tima, bez savršenih odnosa unutar tima, bez snažne moralne podrške javnosti i izoliranosti od svih mogućih izvora negativne energije, Earth Run ne može uspjeti.

I to je područje na kojem Planet Zemlja gubi „derbi“. Unatoč besprijekornom planiranju, profesionalnom pristupu projektu, velikom broju aktivista, moralnoj podršci predsjednika republike, velikoj medijskoj pažnji i nacionalno orijentiranim ciljevima, Earth Run ostaje bez vanjske potpore.

Earth Run Europe treba pomoć. Bez vjetra u leđa neće uspjeti.

| 06.05.2013. 6:39
Nedajte se ljudi!!!