Trcanje: Sport i ekologija

Beč biciklira na posao
Bečki biciklisti u tri godine 13 puta obišli zemlju

Beč potiče zdravi život i smanjenje ispušnih plinova.Kampanja pod nazivom „Beč biciklira na posao“ koju Grad Beč u suradnji s Austrijskim biciklističkim lobijem provodi od 2011. godine svake je godine sve uspješnija. 9.000 registriranih bečkih sudionika u okviru ove je akcije iza sebe ostavilo 520.000 kilometara, čime su gotovo 13 puta prevalili put oko svijeta.

Cilj akcije nije bio samo briga o zdravlju, zbog koje su se u akciju uključila i brojna poduzeća, čiji zaposlenici najčešće cijeli radni ran provedu u sjedećem položaju, nego i smanjenje ispušnih plinova. U Beču je tijekom akcije tako u atmosferu ispušteno 81 tona CO2 manje.

Slična se akcija provodi i cijeloj Austriji. Broj prevaljenih kilometara na nacionalnoj razini iznosi 1,4 milijuna, a broj uključenih sudionika 23.000.

U nacionalnoj je akciji sudjelovalo ukupno 2.210 poduzeća, od kojih je većina svojim zaposlenicima osigurala sigurna parkirna mjesta za bicikle te kabine za presvlačenje.

Sudionicima s najvećom prijeđenom kilometražom, njih 280, će osim dobrom tjelesnom kondicijom i čistijim okolišem 25. lipnja povodom završetka akcije biti i dodatno nagrađeni za svoj trud.

No comments