Ekologija: Ekologija

Prenosimo sa cccp.com.hr
BIOGORIVA

Mikroalge su jednostanični(ili jednostavni mnogostanični) fotosintetski mikroorganizmi koji spadaju djelom u carstvo prokariota(cijanobakterije),a većim dijelom u carstvo eukariota. Za svoj život ne zahtjevaju posebne uvjete,a upijaju sunčevu svjetlost, CO2 ,vodu i ostale nutrijente bolje neko kopnene biljke. Rastu u različitim morskim predjelima,a prednost je što za njihov uzgoj nisu potrebni nikakvi pesticidi niti gnojiva. Mikroalge se koriste u mnogim područjim zna


Svjesni smo toga da se više ne možemo osloniti na fosilna goriva jer su im zalihe u svijetu pri kraju ,a također njihovom upotrebom samo pogoršavamo stanje atmosfere emisijom ugljikovog dioksida . Redukcijom 30 % emisije CO2 ,nije dovoljno da se stabilizira količina koja je dozvoljena u zoni troposfere . Povećanjem količine CO2 u atmosferi ,globalno zagrijavanje dolazi sve više do izražaja. Alge fiksiraju CO2 iz više izvora ,a što je nabitnije uzimaju onaj CO2 iz atmosfere i koriste ga za svoj proces fotosinteze.

Došlo je do potrebe za nekim  alternativnim rješenjem ,stoga biogoriva predstavljaju odličan potencijal  . Odlična su zamjena za naftu ,ekološki su prihvatljiva, ne toksična su i biorazgradiva . Mogu se dobiti iz raznih obnovljivih izvora poput biljnih ulja, životinjske masti pa čak i otpadnog ulja za kuhanje ali problem je kod njih što količina ulja dobivena nije dovoljna za proizvodnju biodizela . S druge strane, mikroalge proizvode 15-300 puta više ulja za biogoriva od tradicionalnih biljnih i životinjskih izvora ulja.  Neke od prednosti biogoriva nad fosilnim gorivima: biorazgradiva su, dolaze iz biomase, znači obnovljiva su,nisu štetna za okoliš, emisija CO2 je za oko 80% smanjena u usporedbi s fosilnim gorivima. 

Proivodnja biodizela zahtjeva prvo ekstrakciju lipida iz algi .Količina proizvedenog ulja ovisi  o brzini rasta algi i količini ulja u nastaloj biomasi. 

Proizvodnja lipida iz algi zahtjeva ogromne količine uljem bogatu biomasu mikroalgi ,što je skup proces.  Za njihov razvoj potrebni su im uvjeti za proces fotosinteze ,a to su ugljikov dioksid,voda i nutrijenti. Idealna temperatura bi trebala biti 20-30 C . .Nužni nutrijenti su im dušik ,fosfor,željezo . Proizvodnja biomase se odvija u tzv.fotobioreaktorima

Da bi postala kompetitivna sa fosilnim gorivima, proizvodnja biodizela gledajući sa strane ekonomije mora se promijeniti . Proizvodnja im je preskupa ,stoga su potrebna još mnoga istraživanja u vezi fotobioreaktora i načina kako da se smanje troškovi u proizvodnji velikih količina biomase mikroalgi .

No comments