Earth Run: Izvještaji

Pratimo uživo
Earth Run u Osijeku - gradu sporta i solidarnosti

Krenula je i peta po redu Earth Run Hrvatska.U 7.00 sati, ranije nego inače, startao je peti ultramaraton. Danas je domaćin Earth Runa Osijek. Grad koji bi uoći starta opisali kao grad zabave, s obzirom da smo bili svjedoci cijelonoćnom tulumarenju pod hotelskim prozorima. Namjera da Green team smjestimo u centar grada, osječku Tvrđu, u neposrednu blizinu Promenade gdje je današnja staza, pokazala se kao potpuni promašaj. Osim ako to ne doživimo kao poseban trening - trčanje nakon neprospavane noći.

Već na samom startu Osijek se dokazao i kao grad sporta. Promenada se već u naše, ranojutarnje sate počela puniti trkačima, biciklistima, šetačima.

S Ivanom Jelavićem Earth Run Osijek startao je i domaći ultramaratonac Mirko Ervačić s odlučnom namjerom da s njim stigne i do dvanaestsatnog cilja. Nešto kasnije priključila im se grupa atletičara i atletičarki predvođenih Elvirom Rakipovićem. Oni će s njima napraviti jutarnji trening - zagrijavanje za "cenera" koji počinje u 11 sati.

Da se za danas ovdje sprema "ludnica" sve je jasnije. Promenada se puni ljudima a time i pozitivnom atmosferom.

"Osječki vatrogasni cener" okuplja trkače iz čitave Hrvatske.

Vrijeme je dobro, moglo bi biti vruće, ali to nikoga ne brine. Danas je dan kada se trči s posebnim uživanjem. Ivan je, okružen brojnim prijateljima počeo nizati krugove oko Drave, Promenadom i prelijepim osječkim mostovima. Bit će to lijepa ogrlica za vatrogasce i NP Sjeverni Velebit, kojima je današnja trka posvećena.

Uživo s terena

19.00

Nakon četiri uspješne Earth Run trke, Ivan Jelavić je u Osijeku prvi put doživio ozbiljnu krizu. Pred sam kraj, u ukupno šezdesetom satu i četiristo devedesetom kilometru, Ivan je zastao i izjavio kako ne može više, no uz bodrenje prijatelja Ivana Nikolića i ultramaratonca Mirka Ervačića koji je s njim trčao gotovo čitav dan, ipak je nastavio i istrčao preostalih pola sata.

Velike čestitke zaslužuje Mirko Ervačić koji je danas po prvi puta nadmašio čarobnu granicu od 100 km.

Petar Pilato je svečani trenutak nakon završene trke iskoristio kako bi se zahvalio gradu Osijeku na predivnom gostoprimstvu, Maraton klubu Hrvatski sokol a posebno Damiru Černiću glavnom koordinatoru pripremnih i današnjih aktivnosti. Kako smo se osjećali u Osijeku, najbolje opisuje Petrova šala: "Od sad sve trke održavamo u Osijeku".

 

17.00

Ivan niže krugove po parku. Tu je negdje, oko 80 km.

 

15.00

Netko od mudrih domaćina postavio je više nego razumno pitanje: "Pa zašto se pržite na suncu?". "A što ćemo sad!", komentirao je Ivan. Naravno da pitanje nije bilo postavljeno bez još razumnijeg odgovora. Prijedlog je bio da se trka preseli do obližnjeg parka. Kraća staza ali u ljepšem ambijentu i što je najvažnije, u hladu. Tko bi to mogao odbiti.

13.00

"Osječki cener za vatrogasce"  je završio, a Ivan se nastavio pržiti na suncu.

11.00

Do sad je Trka postala prava manifestacija sporta. Na Promenadi se okupilo dvijestotinjak ljudi u isčekivanju starta "cenera". Dok su se maratonci zagrijavali trčanjem uz Jelavića, atmosferu na startnoj poziciji podgrijavao je puhački orkestar Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uoći starta, trkačima i građanima obratio se Ivan Jelavić i pozdravio ih u ime udruge Planet Zemlja. Rekao je kako mu je čast što ima priliku trčati s tolikim brojem prijatelja sporta, a posebno je počašćen što će trčati trku za vatrogasce. Vatrogasci su izuzetno važni čuvari prirode, okoliša i ljudskih života. Zahvalio se organizatorima i gradu Osijeku na domaćinstvu Earth Runa te pozvao trkače da nakon "cenera" nastave druženje s njim i Earth Runom do 19 sati.

Start osječkog cenera za vatrogasce

| 06.05.2013. 21:12
Ne treba komentirati nikoga treba doći i trčati sa dečkima koji su istrčali koliko vidim više od 100 km. svaka čast ultramaratoncima .
| 06.05.2013. 16:22
Poznajem Mirka i ovaj je put istrčao 100,7 km i iskreno mu čestitam na tome. Podaci sa garmina se ne mogu lažirati, a tijekom dana sam ih obojicu obišao više puta i donio im okrepu. I Robert Kasumović im je pomogao i istrčao uz njih 42,2 km., svaka
| 06.05.2013. 8:51
Možeš muljati druge, ali sebe ne
| 06.05.2013. 8:48
Točno je da je trkački svijet pun lažnjaka, ali i isto je tako pun i ljubomore i zavisti. Nažalost, oni koji komentiraju i osuđuju druge najčešće to rade iz vlastite nemoći i u pravilu su loši trkači koji ne mogu vjerovati u tuđi uspjeh.
| 06.05.2013. 8:28
Teško reći na osnovu čega komentiraš Mirka, ali odgovorno tvrdim da je danas pošteno trčao uz Jelavića i istrčao 103 km (prema GPS-u i procjeni duljine staze - nismo je mjerili). Kad se trči na kružnoj stazi, pred ljudima ne možeš muljati.