Earth Run: Korak po korak

Aktivistički od starta
Earth Run počinje

Početak velike ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013. i volonterskog Kampa Mljet.Ekološkom akcijom čišćenja plaža na Mljetu započinje promocija ekološko-športske manifestacije Earth Run Europe 2013.

U sklopu akcije održat će se prva od osam dvanaest satnih ultramaratonskih trka Earth Run Hrvatska.

Udruga Planet Zemlja, organizator ove akcije, poziva na sudjelovanje u trci u utorak, 2.4. s početkom u 8:00 na Pristaništu. Za sudjelovanje u trci nije potrebna prethodna najava niti posebne vještine, svatko se može priključiti i trčati u svojem tempu i sukladno svojim sposobnostima.

Trka nije natjecateljskog karaktera.

Cijelu trku će istrčati Ivan Jelavić, poznati hrvatski maratonac i dragovoljac Domovinskog rata.

Earth Run Hrvatska obuhvatit će osam trka u osam gradova, a svaka trka će biti posvećena jednom hrvatskom nacionalnom parku. Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, trčat će se 24 sata. Najmanje jedan trkač će trčati čitavu trku bez prekida, a povremeno će mu se priključivati djeca, sportaši i drugi građani.

Program akcije na Mljetu
  • dolazak u subotu 30.03. 
  • početak akcije čišćenja 31.03. (traje do 5.4.)
  • Earth Run Hrvatska (12 satno trčanje) u utorak, 02. 04. 08.00 Start - Pristanište, 12.00 dolazak u Babino polje (tu se očekuje priključivanje učenika lokalne škole i trčanje kružno po Babinom polju do 13.00 sati). Potom povratak prema Pristaništu i trčanje na relaciji Pristanište – Mali most do 20.00 sati.
  • Ekološka radionica, škola Babino polje, 02. 04. U 13.00 sati – provodi je međunarodni tim volontera koji rade u udruzi Planet Zemlja na organizaciji Earth Run Europe.
  • U međuvremenu: - radionice na temu „Etički odnos čovjeka prema prirodi“ - planinarske tribine – foto projekcije (Kina, Biokovo, Velebit, Slavonija, itd,)

Za mjesto prve trke odabran je Nacionalni park Mljet koji je izložen zagađenju otpadom kojeg donose morske struje. Volonterskim čišćenjem plaža želimo široj javnosti naglasiti potrebu zaštite prirode i odgovornog odnosa prema okoliša u i izvan granica nacionalnih parkova.

No comments